top of page
IMG_4001.jpg

Τσεν Ται Τσι Τσουάν (Chen Taiji Quan)

 

Η εξάσκηση του Ταιτσί στόχο έχει την ανάπτυξη εσωτερικής δύναμης και αρμονίας, μέσω του πλήρη συντονισμού νου και σώματος, φέρνοντας αυτά τα δύο σε πλήρη εξισορρόπηση. Τα οφέλη του Ταιτσί προέρχονται από τη στήριξη της φυσικής τάσης του σώματος μας να επιστρέφει στην ισορροπία. Ο μαγικός συνδυασμός που το επιτυγχάνει αυτό είναι: σώμα και νους. Οι τρεις απαραίτητες αρχές για την εξισορρόπηση νου και σώματος είναι : ρευστότητα στην κίνηση, έλεγχος της αναπνοής και πνευματική συγκέντρωση. Κύριος στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στο Τσι, στην ενέργεια της ζωής (στη ζωτική ενέργεια) να ρέει απαλά και δυναμικά σε όλο μας το σώμα. Η συνολική αρμονία εσωτερικού και εξωτερικού εαυτού επιτυγχάνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Πολλοί άνθρωποι είναι γοητευμένοι με τον μυστικιστικό μύθο του ταοϊστική μοναχού, Zhang Sanfeng, ο οποίος φαίνεται να επινόησε το Τάι Τσι Τσουάν  μέσω ονείρων ή παρακολουθώντας μια μάχη ανάμεσα σε ένα φίδι και ένα γερανό στο όρος Wu-Dang. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ιστορικές συνέπειες και διάφοροι συγκυριακοί παράγοντες που εμπλέκονται στη δημοτικότητα του θρύλου Zhang Sanfeng, είναι, ως επί το πλείστον, στην ανθρώπινη φύση να απολαμβάνουμε και να πιστεύουμε σε θρυλικές ιστορίες. Όσο οι κινηματογραφιστές συνεχίζουν να κάνουν ταινίες με αυτό το ημι-θρυλικό και μισό φανταστικό χαρακτήρα, Zhang Sanfeng, με βάση τις ιστορίες, γραμμένες από διάσημους κινέζους μυθιστοριογράφους πολεμικών τεχνών, όπως ο Jing Yong, ο θρύλος θα συνεχίσει να ζει για αιώνες. Οι άνθρωποι πάντα απολαμβάνουν τη διαβίβαση αυτού του είδους θρυλικών ιστοριών του για τις μελλοντικές γενιές, όπως τους θρύλους του βασιλιά Αρθούρου και του Ρομπέν των Δασών.

Ένα μεγαλο μερος των εξασκούμενων αγνοούσαν το γεγονός ότι το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι μια  αποτελεσματική άσκηση για την υγεία, καθώς και μια εις βάθος εσωτερική πολεμική τέχνη και μπορεί να εξηγηθεί μεσα στα πλαίσια της εξέλιξης και την πρακτική Τάι Τσι Τσουάν. Μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης των ιστορικών εγγράφων από επαγγελματίες και επιστήμονες, πιστεύεται τώρα ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες μορφές του Τάι Τσι Τσουάν που εφαρμόζονται σήμερα (π.χ., Chen, Yang, Wu όπως στο Wu Yuxiang, Wu όπως στο Wu Jianquan, Sun) προήλθαν όλες, άμεσα ή έμμεσα, από το Τάι Τσι Τσουάν της οικογένειας Τσεν. Η προέλευσή τους μπορεί να αναχθεί σε ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην επαρχία Henan, στην Κίνα, με το όνομα Chenjiagou, κυριολεκτικά, το χωριό της οικογένειας Τσεν.

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Ο Chen Wangting (1600-1680), ένας πολεμιστής, λόγιος, και ένατος στη γενιά πρόγονος της οικογένειας Τσεν, εφηύρε το Τάϊ Τσι Τσουάν μετά από μια ζωή έρευνας, ανάπτυξης, και βιώνοντας τις πολεμικές τέχνες. Γεννημένος πολεμιστής και δάσκαλος των πολεμικών τεχνών, ο Wangting υπηρέτησε τη δυναστεία των Μινγκ στον πόλεμο εναντίον της ανερχόμενης Δυναστείας Qing. Λόγω της πολιτικής αναταραχής, των φυσικών καταστροφών και τα ανθρωπίνων συμφορών κατά τη διάρκεια του χρόνου του, η φιλοδοξία του Chen Wangting δεν εκπληρώθηκε. Στα γηρατειά του, ο Chen Wangting αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή για να δημιουργήσει ένα σύστημα πολεμικών τεχνών που βασίζεται στις κληρονομικές οικογενειακές πολεμικές τέχνες, τις εμπειρίες του πολέμου του και τις γνώσεις του για διάφορες σύγχρονες μορφές πολεμικών τεχνών. Στη δημιουργία του Τάϊ Τσι Τσουάν, ο Chen Wangting συνδύασε τη μελέτη του Yi Jing, (δηλαδή, "Γραφές των Αλλαγών»), την κινεζική ιατρική, θεωρίες του γιν γιανγκ (δηλαδή, οι δύο αντιτιθέμενες αλλα αμοιβαίες ενέργειες που παράγονται από το Taiji, και που εκφράζονται στο Τάϊ Τσι Τσουάν, όπως η σκληρότητα εναντίον της απαλότητας, την ουσιαστική έναντι του επουσιώδη, κλπ), τα πέντε στοιχεία (δηλαδή, μέταλλο, ξύλο, νερό, φωτιά, γη), τη μελέτη και τη θεωρία των Jingluo (δηλαδή, μεσημβρινά κανάλια κυκλοφορίας κατά μήκος των οποίων βρίσκονται τα σημεία πιεσοθεραπείας), τις μεθόδους Daoyin (δηλαδή, την διοχέτευση και καθοδήγηση της εσωτερικής ενέργειας) και τις βαθιές ασκήσεις αναπνοής. 

 

Ο Chen Wangting ήταν αυτός που δημιούργησε και ανέπτυξε ενα εντελώς νέο και διαφορετικό  είδος πυγμαχίας και ένοπλο σετ κινήσεων, με στάσεις και εφαρμογές σε δικό του σύστημα πολεμικών τεχνών, ενδεχομένως εμπνευσμένος από το βιβλίο του Qi, το οποίο υπαρχει καταγραφή των ονομάτων, μορφών και στάσεων από πολλές σχολές πολεμικών τεχνών.

 

O Chen Changxing (1771-1853), o 14oς Πατριάρχης της γενιάς Τσεν, ήταν ο πρώτος που δίδαξε Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν σε έναν ξένο, τον Γιάνγκ Λου Τσάν (1799-1872). Υποσχόμενος στον δασκαλο του να μην διδάξει Τάι Τσι Τσουάν σε κοινό ή να χρησιμοποιήσει το όνομά του, ο Γιανγκ διδάχτηκε τελικά την οικογενειακή πολεμική τέχνη των Τσεν. Ταξίδεψε αργότερα στο Πεκίνο και έγινε γνωστός ως "Γιανγκ ο Ανίκητος". Πιστός στον όρκο του, ο Γιανγκ διατύπωσε δική του μορφή Τάι Τσι Τσουάν με βάση την πρώτη μορφή Τάϊ Τσι Τσουάν της οικογένειας Τσεν (Λάο Τζία Yi Lu) και έγινε ο ιδρυτής του Γιάνγκ Τάι Τσι Τσουάν. 

 

Ο Chen Wangting δεν γνώριζε πως το σύστημα πολεμικών τεχνών που δημιούργησε μια ημέρα θα γινόταν μια από τις πιο δημοφιλής ασκήσεις υγείας στον κόσμο. Το όνομα Τάι Τσι Τσουάν δόθηκε αργότερα πιθανόν επειδή αυτό το μοναδικό σύστημα πολεμικών τεχνών δημιουργήθηκε με βάση τις αρχές και τη θεωρία του Taiji, του γιν και του γιανγκ, επίτευξη της ανώτατης ισορροποίας και αναγέννησης του ενός από το άλλο. 

Το Σάββατο 7 Απριλίου 2018, στο χωριό Τσέν ο Δάσκαλος Σι Γιάν Σιάνγκ γίνεται επίσημα μαθητής του Δασκάλου Ουάνγκ Τζαν Γκουό με την παραδοσιακή Κινέζικη τελετή και έτσι γίνεται ο πρώτος Έλληνας επίσημος σπουδαστής του Δασκάλου Ουάνγκ Τζαν Γκουό και επίσημος αντιπρόσωπος της Ακαδημίας Τάι Τσι του Δασκάλου Ουάνγκ Τζάν Γκουό στην Ελλάδα.

 

Thanks! Message sent.

bottom of page