top of page

Με τα λόγια του Δασκάλου Σι Γιαν Σιάνγκ:

 

'' Δυο ξεχωριστά δύσκολες έννοιες προς κατανόηση για τον σημερινό δυτικό άνθρωπο. Πόσο μαλλον ο συνδυασμός και των δύο.

 

Καταρχήν καποιος αρχάριος θα πρέπει να ειναι πολυ ικανοποιημένος με τον εαυτό του, εάν καθίσει έστω και πέντε μονο λεπτά στην θέση λωτού ή απλα οκλαδόν ημερησίως. Χωρίς να χρειαστεί να καταφέρει να κάνει τίποτα παραπάνω , σύμφωνα με αυτα που του έχει πει ο Δασκαλός του στο μάθημα.

 

Οταν κάνουμε διαλογισμό δεν σημαίνει απαραίτητα οτι το μυαλό μας θα πρεπει να καθαρίσει απο την οποιαδήποτε σκέψη και να πιεζόμαστε να τις διώξουμε οταν αυτές πλησιάζουν, μιας και ειναι το πρώτο πράγμα που γίνεται όταν ένας αρχάριος ξεκινάει να παρακολουθεί μαθήματα διαλογισμού. Με το που κλείσουμε τα μάτια μας, όλες οι σκέψεις, όλα τα προβλήματα επιτίθενται, λες και κλείνοντας τα μάτια, ανοίγει μια μεγάλη πόρτα του μυαλού μας. Αυτό, το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αλλά θα πρέπει να ηρεμήσουμε τόσο, έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο να καταφέρουμε να εστιάσουμε σε μια από όλες αυτές τις σκέψεις.

 

Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές Δασκάλους να μας λένε εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή, φανταστείτε τον αέρα την στιγμή που εισέρχεται από τα ρουθούνια σας όταν εισπνέετε και που εξέρχεται, όταν εκπνέετε. Αυτό μας βοηθάει στο να συγκεντρωθούμε σε ένα πράγμα από το να μας παραπλανούν οι σκέψεις μας.

 

Ποτέ μην θεωρείτε τον εαυτό σας αποτυχημένο διαλογιστή, εάν δεν καταφέρετε κάτι απο τα παραπάνω. Βρείτε χρόνο και αξιοποιήστε τον με διαλογισμό και θα δείτε πως όλα γίνονται αν πραγματικά πιστεύουμε στο εαυτό μας.

 

Με τον συνεχή διαλογισμό έρχονται οι συνειδητοποιήσεις. Ο διαλογισμός είναι άσκηση του νού, πνευματική και όχι σωματική. Έτσι ηρεμεί ο νούς μας και αρχίζουμε να έχουμε συνειδητοποιήσεις για διάφορα πράγματα. Αφού καταφέρουμε να έχουμε τον νου μας σε μια κατάσταση ηρεμίας τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιο ξεκάθαρα αυτό που γίνεται γύρω μας, την κάθε στιγμή της ημέρας. Περπατώντας, οδηγώντας, μιλώντας, δουλεύοντας κ.α. Θα αρχίσουμε δηλαδή να ζούμε την κάθε στιγμή π.χ: Όταν περπατάτε, ηρεμήστε και επιβραδύνετε τον ρυθμό σας, νιώστε την γή με το πέλμα σας, δείτε τα χρώματα γύρω σας, μυρίστε τις μυρωδιές απο τα γύρω φυτά, δέντρα. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε! Και εφαρμόστε το σε ότι και αν κάνετε, καθ´όλη την διάρκεια της ημέρας! Αυτό είναι Τσαν!

 

Έτσι, την κάθε χρονική στιγμή, θα έχετε καθαρό μυαλό και θα παίρνετε πιο σωστές αποφάσεις γιατί ο νού σας, την οποιαδήποτε στιγμή είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνετε εκείνη την στιγμή, χωρίς να τρέχει αλλού σκεφτόμενος 50 διαφορετικά πράγματα. Διαλογισμός σε κίνηση. Έτσι έρχονται οι συνειδητοποιήσεις! Οι συνειδητοποιήσεις είναι προσωπικές και διαφορετικές για τον καθένα. Συνειδητοποιήσεις, από τις εμπειρίες και την σοφία της καθημερινότητας.

 

Όταν έχουμε μια συνειδητοποίηση, σταματάμε ότι και αν κάνουμε, κοιτάμε ελαφρά προς τα επάνω και χαμογελάμε νιώθοντας ικανοποίηση. Πιστέψτε με! Ένα απο τα ομορφότερα πράγματα της ζωής του ανθρώπου! Η στιγμή της συνειδητοποίησης.''

 

                                                                    Αμιτουοφό!   

Διαλογισμός Τσαν (Chan Meditation)

 

Υπάρχει μια παρεξήγηση στο ότι όταν καθόμαστε στην θέση του λωτού, δηλαδη οκλαδόν, αυτό ισοδυναμεί με τον Διαλογισμό Τσαν.

Ο 6ος Δάσκαλος του Τσαν, Χούινενγκ κάποτε είπε:

 

'' Τι είναι το καθιστό Τσαν; Το Τσαν υπάρχει έξω από κάθε φυσικό εμπόδιο και όλες τις αξίες. Καθιστό σημαίνει να είμαστε συγκεντρωμένοι και ατάραχοι. Τσαν σημαίνει να είμαστε ήρεμοι και να συλλογιζόμαστε με τον εαυτό μας.''

 

Έτσι, το καθιστό Τσαν είναι μια ψυχική κατάσταση και όχι μια εξωτερική στάση του σώματος. Ο 6ος Δάσκαλος του Τσαν, Χούινενγκ, επίσης είπε με ευκρίνεια ότι κάποιος δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για την εξωτερική στάση του σώματος. Συγκεκριμένα είπε:

 

''Κάποιοι λένε πως ''καθιστό'' σημαίνει να κρατάει κάποιος το σώμα του ακίνητο. Αυτό δεν είναι αλήθεια και αυτοί οι οποίοι το λένε αυτό, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Παρόλα αυτά αυτοί οι ίδιοι όχι μόνο το λένε αυτό, αλλά το διδάσκουν και σε άλλους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.''

 

Καθιστό Τσαν σημαίνει να ''μένουμε εσωτερικά συγκεντρωμένοι'' και να ''στοχαζόμαστε.'' Αυτή είναι μια μορφή εξάσκησης, που βοηθάει τους ανθρώπους να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, τους αποτρέπει από το να υποκύπτουν σε εξωτερικά ερεθίσματα, να εστιάσουν την προσοχή τους, να διατηρούν ένα ήρεμο και γαλήνιο νού, να μειώσουν τις μιζέρια τους, να γίνουν σοφότεροι και να επιτύχουν μια κατάσταση ενότητας με τη φύση.

 

Άρα, ο καθιστός Διαλογισμός είναι μια από τις μορφές Διαλογισμού, αλλά όχι η μόνη! Με την πολυετή εξάσκηση θα καταφέρουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση Διαλογισμού καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας, σε ότι και αν κάνουμε.

 

Οι αρχάριοι σπουδαστές ξεκινάνε με τον καθιστό ή τον όρθιο Διαλογισμό, εστιάζοντας σε σημεία και σε νοερές απεικονήσεις-οραματισμούς. Αν κάποιος μπορέσει να εισέλθει στο στάδιο της βαθειάς συγκέντρωσης, η αναπνοή του θα γίνει αργή, συνεχής και βαθειά. Τότε κάποιος θα έχει εισέλθει στο στάδιο της ημι-συνείδησης, σαν να κοιμάται, αλλά χωρίς να κοιμάται, σαν να ονειρεύεται αλλά χωρίς πραγματικά να ονειρεύεται. Χαλαρώνει πολύ, μπορώντας να ''δεί'' θαυμάσιες αισθήσεις και να νιώσει έντονα ικανοποιημένος και ευτυχισμένος.

 

 

Thanks! Message sent.

bottom of page