top of page

ΣΑΟΛΙΝ ΤΣΑΝΓΟΥΓΙ (Shaolin ChanWuYi) 少林禅武医

 

Το Σαολίν ΤσανΓουΓι ιδρύθηκε από τον Δάσκαλο Wuyan της δυναστείας Μινγκ, το οποίο έχει διαδωθεί για δεκαοκτώ γενιές. Οι Δάσκαλοι Σι Ντε Τζιέν και Σι Ντε Φάνγκ είναι οι σύγχρονοι διάδοχοί του. Η ανάπτυξη της ''Ένωσης του Νου και Σώματος'' βασίζεται στο ΤσανΓουΓι, στην Ψυχολογία, και την σύγχρονη κλινική παρέμβαση. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ''Ένωσης Νου και Σώματος'' είναι ότι είναι χτισμένο πάνω στον  Κινέζικο Βουδισμό Τσαν (Ζεν) και  στον παραδοσιακό Κινέζικο πολιτισμό και αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία όπου αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι:

 

1) Η αύξηση της αυτογνωσίας (修 心),

2) Η τροποποίηση διατροφικής συνήθειας (飲食 改善),

3) Η εσωτερική άσκηση αναπνοής Νέι Γκόνγκ (內 養 功) και

4) Η απεμπλοκή σε σωματικές κοιλότητες (通竅).


Η αύξηση της αυτογνωσίας αναφέρεται στην κατανόηση των αρχών του Βουδισμού, για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η τροποποίηση διατροφικής συνήθειας είναι η μείωση της πρόσληψης τροφών που θα παράγουν υπερβολική θερμότητα στο εσωτερικό του σώματος. Αυτές περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το φρέσκο κρεμμύδι, το τζίντζερ, το σκόρδο, τα επεξεργασμένα πικάντικα τρόφιμα και φαγητά με έντονη γεύση.

 

Οι εσωτερικές άσκησεις αναπνοής Νέι Γκόνγκ, είναι η εξάσκηση στο παραδοσιακό Σαολίν, για τη σωματική και ψυχική υγεία. Η απεμπλοκή στις σωματικές κοιλότητες είναι για να βρίσκονται σε ομαλή λειτουργία οι κοιλότητες του σώματος, ιδιαίτερα τα ρουθούνια και του παχέος εντέρου.

 

Τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι αλληλεξαρτώμενα. Για την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, κάποιος πρέπει να τα μάθει μαζί.

 

 

 

 

 

Το αυθεντικό Σαολίν ΤσανΓουΓι είναι τόσο πολύτιμο για τη ζωή, αλλά μόνο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν γι 'αυτό! Το Τσαν Γου Γι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να βελτιώσουν τη σωματικά τους προβλήματα, να μειώσουν ψυχολογικά συμπτώματα, να αποκτήσουν πνευματική φώτιση, να αποκτήσουν ικανότητα αυτοάμυνας, αυτογνωσία και να είναι σοφότεροι.

 

Είναι ατυχές το γεγονός ότι υπάρχει κάποια παρανόηση του πολιτισμού Σαολίν, επειδή το όνομα '' Shaolin '' έχει κακοποιηθεί από πολλούς για εμπορικούς σκοπούς και παραμορφώνει την αρχική ουσία του. Μόνο ο όρος '' wushu Shaolin '' χρησιμοποιείται ευρέως ως μια διαφήμιση από του ''δασκάλους Σαολίν'' για την προσέλκυση του κοινού. Δεν είναι τόσο άσχημο αυτό, ως μια εμπορική δραστηριότητα.

 

Ωστόσο, το να ασχολούνται μόνο με το κομμάτι του Κούνγκ φου (Wu), φορώντας μοναστικές ενδυμασίες όπως οι μοναχοί Σαολίν, λέγοντας πως είναι απεσταλμένοι του ίδιου του Ναού Σαολίν είναι πολύ καταστροφικό για τον Ναό και το Σαολίν Τσαν. Δεν θα εμβαθύνουν ποτέ στην παραδοσιακή πολεμική τέχνη Σαολίν Τσαν (ChanWu). Ο κάθε μαθητής, μέσω του δασκάλου του, θα πρέπει να γνωρίζει για το ΤσανΓουΓι και όχι μόνο για το Κούνγκ φου. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στο Σαολίν πέρα από το Κούνγκ φου.

 

Το Τσαν ξεκίνησε στον Ναό Σαολίν, οπότε είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παράδοσης Σαολίν. Ωστόσο πολλοί δυτικοί προτιμούν μή ''θρησκευτικές'' πολεμικές τέχνες ή τουλάχιστον όχι ανατολική ''θρησκευτική'' πολεμική τέχνη. Όμως οι περισσότερο σοβαροί μαθητές Σαολίν, θα επιδιώξουν και το κομμάτι του Τσαν.

Στη συνέχεια υπάρχει το ελλείπον κομμάτι Υi . ChanYi σημαίνει ιατρική. Είναι ο τρίτος θησαυρός του πολιτισμού Σαολίν, το οποίο στην Δύση έχει αγνοηθεί εντελώς. Ο τέχνη της ιατρικής Σαολίν ξεκινάει με την ενεργειακή μέθοδο  Σαολίν Τσι Γκόνγκ (Shaolin Qi Gong), συγκεκριμένα τις δύο μεθόδους που διέδωσε ο Ταμό (Bodhidharma), την "Πραγματεία αλλαγής μυών/τενόντων" ή Γι Τζιν Τζινγκ 易筋经 και την "Πραγματεία για τον καθαρισμό μυελού/εγκεφάλου" ή Σι Σούι Τζινγκ 洗髓经 . Χωρίς την συστηματική πρακτική των παραπάνω διδασκαλιών δεν θα μπορέσει κάποιος να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα να το μάθει κάποιος και στη συνέχεια να κάνει πρακτική για μόνο λίγους μήνες. 

 

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της υγιούς διαβίωσης είναι ο έλεγχος της διατροφής. Η χορτοφαγική διατροφή βελτιώνει σημαντικά την υγεία. 

 

Έτσι λοιπόν οι παραπάνω ''δάσκαλοι'', δεν έχουν μελετήσει το Σαολίν Τσαν, καθώς επίσης και οι διατροφικές τους συνηθειές τους, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση κρέατος, είναι λάθος όσο αναφορά τις πολιτιστικές αξίες των Σαολίν.

Μείνετε ενημερωμένοι

Congrats! You’re subscribed

Shaolin Temple Greece
bottom of page